Information om hur du kan skydda dig mot obehörig adressändring

I syfte att förhindra att någon gör en adressändring för dig eller folkbokför sig på din adress finns det några åtgärder som kan vidtas. Dessa är förslagsvis följande:

1. Adresslås
Registrera dig på Svensk Adressändring, www.adressändring.se. Med adresslåset kan du, utan kostnad, spärra obehörig adressändring, eftersändning och lagring av post. Du kan även bevaka ändringar på din folkbokföringsadress. Låset är personligt och knutet till ditt personnummer. Du får ett sms och e-post om någon ändring sker.

2. Spärra obehörig adressändring
Registrera dig hos www.skatteverket.se. Med tjänsten spärra obehörig adressändring innebär det att du anmäler flyttanmälan/anmälan av särskild postadress via Skatteverkets e-tjänster. Om en anmälan ändå görs på pappersblankett gör Skatteverket en särskild kontroll av anmälan. Vid ytterligare frågor finns möjlighet att kontakta Skatteverket med hjälp av chattfunktion eller telefonnummer 0771-567 567.

För företag finns det möjlighet att lägga in en spärr mot ombudsregistrering via blankett. När du har aktiverat spärren kan inte obehöriga använda en pappersblankett för att ansöka om behörigheter för att representera dig eller det företag som du är firmatecknare för.

3. Digital brevlåda
Med en säker, digital brevlåda för myndighetspost får du ett meddelande så fort din folkbokföringsadress ändras i Skatteverkets register. Tjänsten är gratis och det är ett snabbt och säkert sätt att hålla koll på din adress. Du anger själv om du vill ha ett sms eller ett mejl när du får myndighetspost från Skatteverket eller andra myndigheter.

Identitetskapning – identitetsintrång
När det gäller bedrägerier i form av användande av ditt lösenord, personnummer eller din legitimation i syfte att till exempel beställa varor eller ta lån i ditt namn, rekommenderas att läsa informationen på www.polisen.se och www.skatteverket.se. Det finns bra information gällande identitetsstöld/identitetsintrång/identitetskapning.

Föregående inlägg
Gemensamhetsel